ИЗВЕСТУВАЊЕ ВО ВРСКА СО МЕРКИТЕ ПРИ ПАТУВАЊЕ ВО ТУРЦИЈА

Üsküp Büyükelçiliği 01.06.2021

1.Во продолжение се објавуваат мерките за справување со пандемијата Ковид-19 кои од 1 јуни 2021 ќе се применат при влез во Турција од сите (копнени, воздушни или морски) гранични премини.

2.При влез од Северна Македонија во Турција преку сите гранични премини, нема да се бара приложување на негативен ПЦР тест од лицата кои ќе приложат официјален документ дека

-
Се вакцинирале најмалку 14 дена пред влез во земјата
,

-
И/или дека во последниве 6 месеци ја прележале болеста
.

-
За истите нема да се применува мерката на карантин.

3.Во случај на неприложување на сертификат за вакцинација или документ за прележан Ковид-19 при влез во Турција, ќе треба да се приложи

- Негативен ПЦР тест направен во последните 72 часа пред влез во земјата
,

- И/или негативен брз антиген тест направен во последните 48 часа пред влез во земјата.

4.Патниците кои ќе влезат во Турција, можно е да бидат тестирани со ПЦР тест од страна на Министерството за здравство врз основа на принципот на случаен избор

(sampling).

Во рамки на ова, на лицата кои ќе бидат тестирани, по земањето на примероци за тест, ќе им биде дозволено да одат до местото на престој, при што во случај да резултираат позитивни на ПЦР тест, ќе бидат лекувани во согласност со протоколот за Ковид-19 на Министерството за здравство на Турција. Лицата кои ќе резултираат позитивни на тестирање и лицата со кои биле во близок контакт, ќе бидат ставени во 14 дневен карантин во адреса која сами ќе ја определат и доколку на 10. ден од карантинот резултираат негативни на ПЦР тест, ќе им заврши периодот на карантин. За лицата кај кои ќе се утврди мутант Б.1.617 периодот на карантин ќе заврши со негативен резултат на ПЦР тест направен на 14. ден од карантинот.

5.Екипажот на авиони-бродови, како и вработените во брод од клучно значење и возачите на тешки товарни возила се ослободени од мерките на ПРЦ тест за САРС-КоВ-2 и примена на карантин.


Со почит.


Atatürk

Понеделник - Петок

09:00 - 12:30 / 14:00 - 18:00

Прием во конзуларно одделениe од: 09.30 - 12.00 и 14.00 - 16.00
01.01.2023 02.01.2023 Нова Година
06.01.2023 06.01.2023 Бадник, ден пред Божик (за граѓаните од православна вероисповед)
07.01.2023 07.01.2023 Божиќ
19.01.2023 19.01.2023 Богојавление (Водици) (За граѓаните од православна вероисповед)
27.01.2023 27.01.2023 Свети Сава (За граѓаните припадници на српската заедница во РCМ)
08.04.2023 08.04.2023 Меѓународен ден на Ромите (За граѓаните припадници на ромската заедница во РCМ)
10.04.2023 10.04.2023 Велигден (За граѓаните од католичка вероисповед)
14.04.2023 14.04.2023 Велики Петок, петок пред Велигден (За граѓаните од православна вероисповед)
16.04.2023 17.04.2023 Велигден
21.04.2023 21.04.2023 Рамазан Бајрам
01.05.2023 01.05.2023 Ден на трудот,
23.05.2023 23.05.2023 (Национален ден на Власите За граѓаните припадници на влашката заедница во РCМ)
24.05.2023 24.05.2023 „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители
02.06.2023 02.06.2023 Духовден, петок пред Духовден (За граѓаните од православна вероисповед)
28.06.2023 28.06.2023 Курбан Бајрам (за граѓаните од муслиманска вероисповед)
02.08.2023 02.08.2023 Ден на Републиката (Илинден)
28.08.2023 28.08.2023 Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица) (За граѓаните од православна вероисповед)
08.09.2023 08.09.2023 Ден на независноста
25.09.2023 25.09.2023 Јом Кипур (За граѓаните припадници на еврејската заедница во РCМ)
28.09.2023 28.09.2023 Меѓународен ден на Бошњаците (За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РCМ)
11.10.2023 11.10.2023 Ден на народното востание
23.10.2023 23.10.2023 Ден на Македонската Револуционерна Борба,
01.11.2023 01.11.2023 Празникот на сите светци (За граѓаните од католичка вероисповед)
22.11.2023 22.11.2023 Ден на Албанската азбука (За граѓаните припадници на албанската заедница во РCМ)
08.12.2023 08.12.2023 “Св. Климент Охридски”
21.12.2023 21.12.2023 Ден на настава на турски јазик (За граѓаните припадници на турската заедница во РCМ)
25.12.2023 25.12.2023 првиот ден на Божик (За граѓаните од католичка вероисповед)