За Државјаните На Република Македонија Кои Ќе Сакаат Да Патуваат Во Република Турција

Üsküp Büyükelçiliği 19.10.2012

Државјаните на Република Македонија, во рамките на постојната законска регулатива, за нивните туристички патувања во Турција до 60 дена, се ослободени од визен режим. Меѓутоа, во тој срок, во случај да не поседуваат соодветна виза, забрането им е да се вработат или да се школуваат.

Од друга страна, престојот на странските државјани во Турција е ограничен со 90 дена во срок од 180 дена.

На овој начин, за Македонските државјани кои ќе патуваат во Турција без обезбедена соодветна виза,  укината им е можноста да при секој излез од земјата по изминати 60 дена, да ја користат можноста за повторен безвизен престој од 60 дена.

Со цел да се спречи секое евентуално недоразбирање, во рамките на постојниот безвизен режим, Македонските државјани би требало да имаат во предвид дека при секој влез може да престојуваат максимум 60 дена и во случај да имаат повеќе влезови би можеле да претстојуваат максимум 90 дена во срок од 180 дена. Во спротивно, од страна на Министерството за Внатрешни Работи на Репеублика Турција, поради пречекорување на времето на престој ќе им се стави забрана за влез во земјата.

На пример, еден Македонски државјанин кој ќе влезе во Турција без виза, во случај да излезе од земјата по 60 дневен престој, рачунајќи од денот на неговото излегување, во наредните 120 дена ќе може да претстојува во Турција без виза максимум уште 30 дена.

Поради тоа, би препорачале да Македонските држајвјани кои предвидуваат да патуваат во Турција без виза да ги подготват своите програми за патување за максимум 60 дена и да од крајот на нивното патување, во наредниот периот од вкупно 180 дена нивниот престој не би требало да ги надмине дозволените 90 дена за престој.

Покрај тоа, странците кои доаѓаат како туристи во Турција, со дозвола за престој од 6 месеци кои ќе ја добиваат со обраќање до Валијатот, вкупно легално во земјата можат да претстојуваат  максимални 9 месеци.

Понеделник - Петок

09:00 - 12:30 / 14:00 - 18:00

Прием во конзуларно одделениe од: 09.30 - 12.00 и 14.00 - 16.00
01.01.2019 02.01.2019 Нова Година
06.01.2019 06.01.2019 Бадник, ден пред Божик (за граѓаните од православна вероисповед)
07.01.2019 07.01.2019 Божиќ
19.01.2019 19.01.2019 Богојавление (Водици) (За граѓаните од православна вероисповед)
27.01.2019 27.01.2019 Свети Сава (За граѓаните припадници на српската заедница во РМ)
08.04.2019 08.04.2019 Меѓународен ден на Ромите (За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ)
22.04.2019 22.04.2019 Велигден (За граѓаните од католичка вероисповед)
26.04.2019 26.04.2019 Велики Петок, петок пред Велигден (За граѓаните од православна вероисповед)
29.04.2019 29.04.2019 Велигден
01.05.2019 01.05.2019 Ден на трудот,
23.05.2019 23.05.2019 (Национален ден на Власите За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ)
24.05.2019 24.05.2019 „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители
04.06.2019 04.06.2019 Рамазан Бајрам
14.06.2019 14.06.2019 Духовден, петок пред Духовден (За граѓаните од православна вероисповед)
02.08.2019 02.08.2019 Ден на Републиката (Илинден)
11.08.2019 11.08.2019 Курбан Бајрам (за граѓаните од муслиманска вероисповед)
28.08.2019 28.08.2019 Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица) (За граѓаните од православна вероисповед)
08.09.2019 09.09.2019 Ден на независноста
28.09.2019 28.09.2019 Меѓународен ден на Бошњаците (За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ)
09.10.2019 09.10.2019 Јом Кипур (За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ)
11.10.2019 11.10.2019 Ден на народното востание
23.10.2019 23.10.2019 Ден на Македонската Револуционерна Борба,
01.11.2019 01.11.2019 Празникот на сите светци (За граѓаните од католичка вероисповед)
22.11.2019 22.11.2019 Ден на Албанската азбука (За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ)
08.12.2019 09.12.2019 “Св. Климент Охридски”
21.12.2019 21.12.2019 Ден на настава на турски јазик (За граѓаните припадници на турската заедница во РМ)
25.12.2019 25.12.2019 првиот ден на Божик (За граѓаните од католичка вероисповед)