Büyükelçinin Özgeçmişi

ТУЛИН ЕРКАЛ КАРА

Дата на раѓање : 04.08.1969

Место на раѓање : Шарлерои/ Белгија

Брачна состојба : Омажена (1 дете)

ОБРАЗОВАНИЕ

До средно образование: Fleurus-Tamines / Белгија

Високо образование: Француска филологија при Факултетот за книжевност во Универзитот Истанбул

СТРАНСКИ ЈАЗИЦИ

Француски – перфектно владее

Англиски – перфектно владее

РАБОТНА КАРИЕРА

1991-1995 :
Часови по педагошка формација во Универзитетот Истанбул

1994 :
Програми за користење компјутер во Универзитетот Истанбул

1992-1994 :
Часови по економија и трговија во Францускиот културен центар - Истанбул

1998 :
Часови по сертификат по англиски во Универзитетот Истанбул

2007 :
Часови по Европска унија во Универзитетот Галатасарај – Истанбул

ПРОФЕСИОНАЛНО ИСКУСТВО

1989 :
Судски преведувач

1995-1996 :
Истанбул континент хипермаркет – симултан превод помеѓу турски и странски раководители

1997-1998 :
Часови по странски јазици на учениците од колеџи

2001-2005 :
Наставник со договор во Орхангази - Бурса

2006 : Превод од француски на турски јазик на романот "Le Coeur de Marguerite"(Срцето на Маргарита)

2002-2007 :
Претседател на одделот за надворешни односи во Партијата за правда и развој - Орхангази

2007 :
Кандидат за пратеник од 15-ти ред на Партијата за правда и развој во Бурса

2007-2011 :
Претседател на женскиот огранок во Бурса на Партијата за правда и развој

2010-2011 :
Претседател на Здружението за меѓународна солидарност на жените во Бурса

2011 - ... :
Магистерска програма во Белгија U.L.B. на тема Социопсихологија

2011 - 2015:
Пратеник од Бурса на Партијата за правда и развој

ДОЛЖНОСТИ ВО ГОЛЕМОТО НАЦИОНАЛНО СОБРАНИЕ НА ТУРЦИЈА(2011 - 2015)

Член на Европскиот совет на Парламентарното собрание

а. Заменик претседател на Комисијата за миграција

б. Член на Комисијата за еднаквост на можностите

Член на Комисијата за одбрана

Претседател на Парламентарната група за соработка Турција – Белгија

Од 18.11.2016 година Амбасадор на Република Турција во Република Македонија.


Понеделник - Петок

09:00 - 12:30 / 14:00 - 18:00

Прием во конзуларно одделениe од: 09.30 - 12.00 и 14.00 - 16.00
01.01.2018 01.01.2018 Нова Година
06.01.2018 06.01.2018 Бадник, ден пред Божик (за граѓаните од православна вероисповед)
08.01.2018 08.01.2018 Божик
19.01.2018 19.01.2018 Богојавление (Водици) (За граѓаните од православна вероисповед)
27.01.2018 27.01.2018 Свети Сава (За граѓаните припадници на српската заедница во РМ)
02.04.2018 02.04.2018 Велигден (За граѓаните од католичка вероисповед)
06.04.2018 06.04.2018 Велики Петок, петок пред Велигден (За граѓаните од православна вероисповед)
08.04.2018 08.04.2018 Меѓународен ден на Ромите (За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ)
09.04.2018 09.04.2018 Велигден
01.05.2018 01.05.2018 Ден на трудот,
23.05.2018 23.05.2018 (Национален ден на Власите За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ)
24.05.2018 24.05.2018 „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители
25.05.2018 25.05.2018 Духовден, петок пред Духовден (За граѓаните од православна вероисповед)
15.06.2018 15.06.2018 Рамазан Бајрам
02.08.2018 02.08.2018 Ден на Републиката (Илинден)
21.08.2018 21.08.2018 Курбан Бајрам (за граѓаните од муслиманска вероисповед)
28.08.2018 28.08.2018 Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица) (За граѓаните од православна вероисповед)
08.09.2018 08.09.2018 Ден на независноста
19.09.2018 19.09.2018 Јом Кипур (За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ)
28.09.2018 28.09.2018 Меѓународен ден на Бошњаците (За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ)
11.10.2018 11.10.2018 Ден на народното востание
23.10.2018 23.10.2018 Ден на Македонската Револуционерна Борба,
01.11.2018 01.11.2018 Празникот на сите светци (За граѓаните од католичка вероисповед)
22.11.2018 22.11.2018 Ден на Албанската азбука (За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ)
08.12.2018 08.12.2018 “Св. Климент Охридски”
21.12.2018 21.12.2018 Ден на настава на турски јазик (За граѓаните припадници на турската заедница во РМ)
25.12.2018 25.12.2018 првиот ден на Божик (За граѓаните од католичка вероисповед)