Büyükelçinin Mesajı

ПОРАКА НА АМБАСАДОРОТ ЃУРОЛ СОКМЕНСУЕР

Турција е првата земја која што ја призна Репблика Македонија под уставното име и која што прва отвори Амбасада во Скопје.Нашата Амбасада, ги започна своите активности на 30 Април 1993, веднаш по самото прогласување на независноста на Република Македонија.Меѓутоа, во главниот град на Македонија Скопје, Република Турција, поради своите блиски историски, култури и социјални врски има свое дипломатско претставништво веќе многу одамна. По Балканските војни од 1912 година со која се стави крај на Османлсисо-Турското опстојување на овие простори, од 19 Август 1925 година постоеше Генералниот Конзулат на Турција во Скопје, кој што освен тешките години за време на 2. Светска Војна непрекинато бил активен на овие простори се до прогласувањето на независноста на Република Македонија.

Република Турција има извонредни односи со Република Македонија на сите пољиња.Република Турција ја смета Република Македонија како еден основен меѓународен чинител на мирот,стабилноста и регионалниот развој како на Балканските простори така и пошироко. Турција е одлучна да на најсилен можен начин и понатаму го подржизајакнувањето на Република Македонија на секое поле како и на што поскорешното реализирање на заслуженото зачленување на Македонија во Евроатланстските структури, каде што и припаѓа.

Основната мисија на нашата Амбасада се состои во тоа да нашата земја во Македонија биде претставена на најдобар можен начин и вложувајки ѓи своиге напори да ги одбрани интересите на своите државјани и сонарадници да ги развие на уште повисоко ниво постојните извонредни односи со Македонија.Во тие рамки, јас и моите колеги вложуваме извонредни напори да ги развиеме уште повеќе нашите односи на полето на економијата трговијата, културата и социјалната сфера као што се оние на полето на политиката и воената соработка.

Нашите сонародници кои што живеат во Македонија претставуваат здрав мост на соработка помеѓу нашите земји.Турција, во Македонските државјани од Турско потекло во Македонија гледа елемент кој придонесува кон разноликоста и богатсвото на културното живеење на овааземја и една значајна алка која ѓи зближува двете земји.

Освен Военото Пратеништво во склоп на нашата Амбасада, постојат и нашите Советништва за Трговија, Економија, Култура и Информации и Социјални Услуги. Турската Агенција за Соработка и Развој има Концеларија на Програмска Координација во Скопје.Исто така, во градот Битола, каде што од 1896-99 година оснивачаот на нашата Република, великиот лидер Ататурк се здобил со своето средно воено образование, постојат еден Почесен Генерален Конзул и еден Почесен Конзул. Имаме и по еден Почесен Генерален Конзул во Битола и Охрид. Сите овие наши единици, сложно и во меѓусебна соработка вложуваат напори со цел да ѓи поспешат уште повеже односите помеѓу двте земји и да им бидат од помош на нашите државјани, сонародници и сите наши пријатели, државјани на Македонија.

Интернет страницата која што ја посетувате се стреми да ви даде ажурирани и корисни сознанија за нашите активности и обезбеди сестрана подршка со цел што поскорешното реализирање на евентуалните ваши барања . Ќе ни причини задоволство да ги дознаеме вашите видувања и предлози во однос на нашата интернет страна и подобрување на пружените услуги.

Ја користам приликава искрено де ве поздравам и да го изрзам своето почитување.

Ѓурол СОКМЕНСУЕР

Амбасадор

Понеделник - Петок

09:00 - 12:30 / 14:00 - 18:00

Прием во конзуларно одделениe од: 09.30 - 12.00 и 14.00 - 16.00
01.01.2018 01.01.2018 Нова Година
06.01.2018 06.01.2018 Бадник, ден пред Божик (за граѓаните од православна вероисповед)
08.01.2018 08.01.2018 Божик
19.01.2018 19.01.2018 Богојавление (Водици) (За граѓаните од православна вероисповед)
27.01.2018 27.01.2018 Свети Сава (За граѓаните припадници на српската заедница во РМ)
02.04.2018 02.04.2018 Велигден (За граѓаните од католичка вероисповед)
06.04.2018 06.04.2018 Велики Петок, петок пред Велигден (За граѓаните од православна вероисповед)
08.04.2018 08.04.2018 Меѓународен ден на Ромите (За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ)
09.04.2018 09.04.2018 Велигден
01.05.2018 01.05.2018 Ден на трудот,
23.05.2018 23.05.2018 (Национален ден на Власите За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ)
24.05.2018 24.05.2018 „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители
25.05.2018 25.05.2018 Духовден, петок пред Духовден (За граѓаните од православна вероисповед)
15.06.2018 15.06.2018 Рамазан Бајрам
02.08.2018 02.08.2018 Ден на Републиката (Илинден)
21.08.2018 21.08.2018 Курбан Бајрам (за граѓаните од муслиманска вероисповед)
28.08.2018 28.08.2018 Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица) (За граѓаните од православна вероисповед)
08.09.2018 08.09.2018 Ден на независноста
19.09.2018 19.09.2018 Јом Кипур (За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ)
28.09.2018 28.09.2018 Меѓународен ден на Бошњаците (За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ)
11.10.2018 11.10.2018 Ден на народното востание
23.10.2018 23.10.2018 Ден на Македонската Револуционерна Борба,
01.11.2018 01.11.2018 Празникот на сите светци (За граѓаните од католичка вероисповед)
22.11.2018 22.11.2018 Ден на Албанската азбука (За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ)
08.12.2018 08.12.2018 “Св. Климент Охридски”
21.12.2018 21.12.2018 Ден на настава на турски јазик (За граѓаните припадници на турската заедница во РМ)
25.12.2018 25.12.2018 првиот ден на Божик (За граѓаните од католичка вероисповед)