Соопштение На Амбасадата До Јавноста По Повод Недоличните Изрази Кон Турската Нација На Драган Павловиќ Латас - Главен И Одговорен Уредник На Телевизија Сител Објавено На 10 Февруари 2016 Година

Üsküp Büyükelçiliği 11.02.2016

Синоќешниот (10 февруари) недоличен израз на Главниот и одговорен уредник на Сител Телевизија Драган Павловиќ Латас кон великиот Турски народ на најсилен начин го осудуваме.

Овој израз полн со омраза и злоба, во иста мера го возвраќаме кон именованото лице кое во основа и порано покажало смелост да во своите разни емисии и изјави користи навредливи изрази кон високите раководители на Република Турција и турците.

...

Со жалење го примивме овој недоличен израз упатени кон Република Турција и турската заедница која што прва ја призна Република Македонија под нејзиното уставно име и ја поддржува оваа братска и пријателска земја на секое поле.

Именованото лице, по интензивните и праведни реакции на претставниците на нашите сонародници во Македонија, и покрај тоа што се извинил пред турскиот народ и држава, далеку е од состојбата да ја надомести штетата од ваквиот недоличен став.

Ја покануваме Сител Телевизија која што му дала висока раководна функција на ова лице да постапи во склад со објективното новинарсто и во рамките на правичноста и кон именованото лице ги превземе соодветните мерки.

Во врска со овој неприфатлив став, во тек се и интервенциите пред органите на Македонија.

Понеделник - Петок

09:00 - 12:30 / 14:00 - 18:00

Прием во конзуларно одделениe од: 09.30 - 12.00 и 14.00 - 16.00
01.01.2018 01.01.2018 Нова Година
06.01.2018 06.01.2018 Бадник, ден пред Божик (за граѓаните од православна вероисповед)
08.01.2018 08.01.2018 Божик
19.01.2018 19.01.2018 Богојавление (Водици) (За граѓаните од православна вероисповед)
27.01.2018 27.01.2018 Свети Сава (За граѓаните припадници на српската заедница во РМ)
02.04.2018 02.04.2018 Велигден (За граѓаните од католичка вероисповед)
06.04.2018 06.04.2018 Велики Петок, петок пред Велигден (За граѓаните од православна вероисповед)
08.04.2018 08.04.2018 Меѓународен ден на Ромите (За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ)
09.04.2018 09.04.2018 Велигден
01.05.2018 01.05.2018 Ден на трудот,
23.05.2018 23.05.2018 (Национален ден на Власите За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ)
24.05.2018 24.05.2018 „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители
25.05.2018 25.05.2018 Духовден, петок пред Духовден (За граѓаните од православна вероисповед)
15.06.2018 15.06.2018 Рамазан Бајрам
02.08.2018 02.08.2018 Ден на Републиката (Илинден)
21.08.2018 21.08.2018 Курбан Бајрам (за граѓаните од муслиманска вероисповед)
28.08.2018 28.08.2018 Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица) (За граѓаните од православна вероисповед)
08.09.2018 08.09.2018 Ден на независноста
19.09.2018 19.09.2018 Јом Кипур (За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ)
28.09.2018 28.09.2018 Меѓународен ден на Бошњаците (За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ)
11.10.2018 11.10.2018 Ден на народното востание
23.10.2018 23.10.2018 Ден на Македонската Револуционерна Борба,
01.11.2018 01.11.2018 Празникот на сите светци (За граѓаните од католичка вероисповед)
22.11.2018 22.11.2018 Ден на Албанската азбука (За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ)
08.12.2018 08.12.2018 “Св. Климент Охридски”
21.12.2018 21.12.2018 Ден на настава на турски јазик (За граѓаните припадници на турската заедница во РМ)
25.12.2018 25.12.2018 првиот ден на Божик (За граѓаните од католичка вероисповед)